mladí lidé koukají na změny v penzijku
změny penzijko
čtení na 4 minuty

Změny ve spoření na penzi: Jak je využít ve svůj prospěch?

Že se letošní rok nese ve znamení změn ve spoření na penzi, není asi třeba opakovat. Velká část změn platí již od začátku roku, zbytek začíná platit od července. Co konkrétně pro vás tyto změny znamenají a jak z nich vytěžit co nejvíce? Pojďme se na to podívat.

Co se změnilo od 1.1.2024?

Jednodušší přestupy mezi starým a novým penzijkem

Skvělou zprávou pro všechny, co zvažují přestup ze starého penzijka (penzijního připojištění) do nového (doplňkového penzijního spoření) je zjednodušení celého procesu mezi různými penzijními společnostmi. Můžete tak rovnou přejít ze starého penzijka u jedné společnosti do nového penzijka u jiné, což bylo dříve nemožné.

Celý proces je ještě jednodušší, pokud využijete u nové penzijní společnosti ověření pomocí BankID. V tom případě za vás celý převod, včetně výpovědi u vaší stávající společnosti, zařídí nová penzijní společnost. V ZaVodou plánujeme spuštění BankID v příštích dnech, pokud tedy o převodu uvažujete, můžete počkat na jeho spuštění, o kterém vás budeme informovat.

Souběh starého a nového penzijka

Pokud stále máte staré penzijko a nechcete jej rušit, můžete jej tzv. “zamrazit”, tj. ponechat si v něm naspořené prostředky a sjednat si smlouvu nového penzijka. Díky tomu můžete využívat výhody nového penzijka, aniž byste museli svou současnou smlouvu rušit.

Alternativní účastnické fondy

Od roku 2024 mohou penzijní společnosti nabízet nový typ účastnických fondů, tzv. alternativní účastnické fondy. Tyto fondy umožňují širší investiční strategii a mohou být zaměřeny například na investice do nemovitostí. Přihlašte se k našemu newsletteru a sledujte nás na našich sociálních sítích a dozvíte se jako první, kdy i my takové fondy přidáme.

Prodloužení minimální doby spoření

Pro smlouvy nového penzijka sjednané od 1. ledna 2024 se minimální doba spoření prodlužuje z 5 na 10 let. Minimální věk pro výplatu naspořené částky zůstává 60 let. Tato změna se však většiny účastníků nijak nedotkne, jelikož penzijko je produkt určený pro dlouhodobé spoření.

Změny platné od 1. července 2024

Zvýšení státního příspěvku na 340 Kč měsíčně

Od července se zvyšuje státní příspěvek na penzijní spoření. Nově bude stát přispívat 20 % z vašeho měsíčního příspěvku, až do výše 340 Kč. To znamená, že pro získání maximálního příspěvku musíte spořit 1 700 Kč měsíčně.

Pokud spoříte méně než 500 Kč měsíčně, nedostanete od července žádný státní příspěvek. A pokud spoříte méně než 1 200 Kč měsíčně, nový příspěvek bude nižší než dříve.

Lidé s přiznaným starobním důchodem nebudou mít na státní příspěvky nárok, nicméně si na rozdíl od ostatních účastníků budou moci odečíst od daní celé své vklady, již od první koruny, až do výše 48 000 Kč za rok. Pokud tedy v důchodu stále pracujete, ponechat si penzijko se vám vyplatí.

Zvýšení hranice má střadatele motivovat k vyšším měsíčním úložkám. Pokud si však více odkládat momentálně nemůžete, nezoufejte – i když nedosáhnete na státní příspěvěk, vaše peníze se i tak zhodnocují a výši úložky si můžete navýšit kdykoli později.

tabulka změna státních příspěvků penzijní spoření 2024

Daňový odpočet až 48 000 Kč ročně

Již od ledna platí možnost snížit si základ daně až o 48 000 Kč ročně o zaplacené příspěvky na nové i staré penzijko, životní pojištění, dlouhodobý investiční produkt nebo pojištění dlouhodobé péče. Od 1. července se však u penzijka započítávají pouze ty příspěvky, které měsíčně přesáhnou 1 700 Kč. Maximální úspory na dani tak dosáhnete při příspěvku 5 700 Kč měsíčně (pozor však při kombinaci s dalšími produkty, tato částka platí, pokud využijete celý odpočet na penzijko).

tabulka daňová úspora změny v penzijku 2024

Jak využít změny ve svůj prospěch?

Optimalizujte své příspěvky: Pokud dnes spoříte méně než 1 700 Kč měsíčně, zvažte navýšení příspěvku pro maximální státní příspěvek a využití daňových úlev.

Zvažte přestup: Pokud jste dosud setrvávali ve starém penzijku kvůli složitosti přestupu, nyní je přechod do nového penzijka jednodušší. A pokud nechcete starou smlouvu zcela zrušit, stačí ji jednoduše “zamrazit”. Můžete pak využít potenciál vyšších výnosů či volby penzijní strategie, které nové penzijko nabízí.

Kombinujte produkty: Pokud již investujete do dlouhodobého investičního produktu, zvažte kombinaci s novým penzijkem pro maximální využití daňových odpočtů a investičních možností.

Nevíte si rady? Chcete poradit s tím, jaké změny se vás konkrétně týkají a jak penzijko využít, co nejvíce pro váš prospěch? Zavolejte nám pro konzultaci zcela zdarma.

Potřebujete poradit? Domluvte si konzultaci zdarma.

Mohlo by vás zajímat

Získejte jako první rady a tipy pro váš bezstarostný důchod

max. 2 e-maily měsíčně

souhlasím se zasíláním newsletteru