Jan Charouz ZaVodou by Conseq
rozhovor
čtení na 3 minuty

Jan Charouz pro Aktuálně.cz: Závodní adrenalin vyměnil za start-upy

Chybělo jen málo a Jan Charouz se před 13 lety stal druhým Čechem ve Velké ceně formule 1. Po pár letech závodní kariéru ukončil a vrhl se na podnikání. "Rozjíždět start-up je často větší adrenalin než na okruhu," uvedl v exkluzivním rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz.

Nezávodil jste už deset let, naposledy v Le Mans v roce 2014. Nechybí vám adrenalin z okruhů?

Myslím, že rozjíždět start-up nebo nový brand je často větší adrenalin než na okruhu (smích). Jasně, občas se mi po rychlé jízdě zasteskne, ale dělám pár dalších sportů, kde si to nahradím.

Proč jste se vlastně rozhodl nevrátit se už na okruhy?

Krátká odpověď je, že jsem měl pocit, že jsem dosáhl na své maximum, a tím pádem jsem se už neměl moc kam posouvat. Taky jsem v ten moment závodil přes 20 let a bylo mi 27. Chtěl jsem prostě zkusit nějakou novou výzvu. Na delší odpověď bychom si asi museli sednout někam na pivo.

Sportovním fanouškům jste se ztratil z radaru. Jak se vaše profesionální kariéra od té doby vyvíjela a co děláte teď?

Já jsem vlastně vždycky dělal více věcí najednou, a to i během závodní kariéry. Už někdy kolem střední školy jsem si uvědomil, že je asi docela dobrý nápad mít nějaký plán, co budu dělat po ukončení závodní kariéry. Výhodou bylo, že závody byly moje hlavní kariéra a měl jsem tak prostor vyzkoušet si různá povolání. Jedna z mých prvních pracovních zkušeností byla ve švýcarské soukromé bance, takže to prostředí pro mě dnes není úplně nové. Během závodění jsem také dostudoval obor mezinárodní obchod v Londýně.

Pak jsem chvíli myslel, že bych mohl být pilot a udělal jsem si piloťák na letadlo a helikoptéru. Následovala kapitola gastro, kde jsme s kamarády provozovali fine dining restauraci a později drive-in bistro. Po ukončení závodní kariéry jsem ještě pár let chodil komentovat F1 do televize, ale stále jsem hledal něco, co mě bude opravdu bavit. Nakonec jsem skončil u společnosti Leo Express, kde jsme rozjeli nový startup SmileCar, na sdílení aut. A to byl moment, kdy jsem vlastně zjistil, co mě baví a naplňuje nejvíc: rozjíždět nový byznys od nuly a vymýšlet, jak ho co nejrychleji rozšířit.

Dnes působíte ve společnosti Conseq, kde rozjíždíte novou značku ZaVodou. Proč zrovna finančnictví?

Mám rád výzvy a upřímně, finance nebyly moje nejoblíbenější odvětví. Finanční produkty jsou složité, často nejdou sjednávat online nebo je online prostředí komplikované, zastaralé a uživatelsky nepřívětivé. A v tom jsem právě našel tu výzvu. Dám ještě jiný příklad. Když jsem dělal menu v restauraci, snažil jsem se zakomponovat suroviny, které nemám rád tak, aby i mně chutnaly. Například heřmánek. Zkoušel jsem desítky receptů, ze kterých se mi zvedal žaludek, než jsem z heřmánku zkusil udělat zmrzlinu. Ta byla naprosto boží a mám ji rád doteď.

Startup ZaVodou, který rozjíždím, se snaží mladším lidem srozumitelnou formou vysvětlit nutnost začít včas řešit vlastní penzi. Těžko se vyznají v pojmech, jako jsou penzijní připojištění a penzijní spoření, spoustě různých zkratek jako TF a DPS, a právě v tom jim chceme nabídnout orientaci.

Celý článek si přečtete na serveru Aktuálně.cz.

Potřebujete poradit? Domluvte si konzultaci zdarma.

Mohlo by vás zajímat

Získejte jako první rady a tipy pro váš bezstarostný důchod

max. 2 e-maily měsíčně

souhlasím se zasíláním newsletteru