otazniky mlady muz
DIP
čtení na 3 minuty

Dlouhodobý investiční produkt vs. penzijko: Co je lepší volba?

Nechcete ve stáří obracet každou korunu? Pak byste si měli připravit finanční rezervu a nespoléhat pouze na státní penzi. Aby mělo spoření na důchod smysl, je potřeba zvolit takový finanční produkt, který vaše prostředky dostatečně zhodnotí.

Základním nástrojem, navíc s podporou státu, k vytvoření finanční rezervy na stáří je penzijko (doplňkové penzijní spoření). Počátkem roku však přišel na trh nový nástroj, dlouhodobý investiční produkt (DIP). Jaké jsou mezi nimi rozdíly a který z nich zvolit?

DIP vs. DPS: Základní rozdíly

Penzijko neboli doplňkové penzijní spoření (DPS):

Penzijko nabízí dva druhy státní podpory: státní příspěvek a možnost daňového odpočtu. Státní příspěvek lze nově (od 1.7.2024) pobírat až do maximální výše 340 Kč při pravidelné měsíční úložce 1 700 Kč.

Daňová úspora je limitována částkou 48 000 Kč, která je společná pro všechny státem podporované penzijní produkty. U penzijka se však do této částky započítávají úložky až nad 1 700 Kč měsíčně (tedy pokud si na důchod spořím 3 000 Kč měsíčně, ročně si od daňového základu odečtu 1 300 Kč * 12 = 15 600 Kč).

DPS má zákonem dané maximální náklady, které si penzijní společnost za správu vašich úspor může účtovat. Typicky jde o správcovský poplatek 1 % ročně plus, pokud se účastnickému fondu daří, výkonnostní odměna.

Oproti DIPu je penzijko (DPS) opravdu jednoduchý produkt. Když si jej chcete založit, stačí si vybrat penzijní společnost a strategii, případně konkrétní účastnický fond. Pokročilí investoři však mohou narážet na jeho limity – v penzijku si vlastní portfolio z různých investičních nástrojů nesestavíte – od toho je tu však DIP.

Dlouhodobý investiční produkt (DIP):

DIP není produkt jako takový, ale spíše se jedná o režim produktu. V něm může být široká škála investičních nástrojů, jako například podílové fondy, akcie, ETF, některé dluhopisy či bankovní vklady.

U DIPu neexistuje státní podpora, lze však využívat daňové úspory, opět do společného limitu 48 000 Kč.

DIP nemá omezenou nákladovost. V závislosti na typu investičního nástroje, způsobu investice a výběru poskytovatele mohou být s DIPem spojeny relativně vysoké náklady v podobě vstupních poplatků a správcovských poplatků.

V čem je lepší DIP?

DIP přináší větší flexibilitu investování. Na výběr je nepřeberné množství investičních nástrojů, různé rizikovosti a také různého výnosového potenciálu. Správa investičního portfolia v rámci DIP je snazší, není problém investiční strategii v čase upravovat. DIP má efektivnější daňový režim, do daní lze započítávat celá investovaná částka až do maximálního limitu 48 000 Kč.

V čem je lepší DPS?

Penzijko nabízí podporu v podobě státního příspěvku. Ten je počítán jako 20 % vlastního vkladu účastníka, a to až do limitu 340 Kč při měsíční úložce 1 700 Kč. Jak už bylo zmíněno, jedná se o jednoduchý produkt vhodný i pro začátečníky. Správu vašich peněz ve větší míře vkládáte do rukou penzijní společnosti a není tak nutné složitě sestavovat vlastní investiční portfolio.

Co si tedy vybrat? Oboje!

Doporučujeme začít s penzijkem a to minimálně do limitu maximální státní podpory, tedy do částky 1 700 Kč měsíčně. Nad tuto částku je vhodné do tvorby vlastního penzijního pilíře zapojit také DIP a využít rovněž podporu v podobě daňového zvýhodnění. O nadstavbě penzijka v podobě DIPu uvažujte zejména pokud se o investice více zajímáte a chcete mít větší kontrolu nad tvorbou svého investičního portfolia.

Proč spořit na důchod?

Česká republika využívá tzv. průběžný důchodový systém, kdy současní pracující financují současné důchodce. Populace však stárne, počet ekonomicky aktivních lidí klesá, počet lidí pobírajících státní penzi naopak roste, což na tento systém vytváří enormní tlak, který nemusí být dlouhodobě udržitelný. Již nyní můžeme sledovat, jak se důchodový systém dostává téměř každý rok do miliardových deficitů. Mladší generace si tedy musí uvědomit, že stát jim solidní důchod nezajistí. Spoření a investování na důchod je proto zcela nezbytným předpokladem k udržení požadovaného životního standardu i v době, kdy již nebudeme ekonomicky aktivní.

Potřebujete poradit? Domluvte si konzultaci zdarma.

Mohlo by vás zajímat

Získejte jako první rady a tipy pro váš bezstarostný důchod

max. 2 e-maily měsíčně

souhlasím se zasíláním newsletteru