GLAK
čtení na 3 minuty

Martin Pavlík: jak se řídí nejvýkonnější penzijní fond

Portfolio manažer Martin Pavlík stojí za úspěchy Conseq globálního akciového účastnického fondu (GLAK), který tvoří akciovou složku našich penzijních strategií ZaVodou. Od založení do konce roku 2023 dosáhl fond průměrného zhodnocení 7,49 % p.a*.

Věděli jste, že penzijní strategie, prostřednictvím kterých si spoříte, se skládají z jednotlivých účastnických fondů, které fungují velmi podobně, jako známější podílové fondy? Jedním z nejoblíbenějších fondů, mezi střadateli na penzi, je Conseq globální akciový účastnický fond, my mu ale zkráceně říkáme GLAK. Jeho oblíbenost potvrzuje i vítězství v soutěži Zlatá koruna - letos vyhrál tento penzijní fond již po sedmé.

oceneni Zlata koruna penzijni sporeni Conseq globalni akciovy ucastnicky fond

Dlouhodobě nejvýnosnější penzijní fond

Od založení do 31.12.2024 dosáhl fond celkového zhodnocení ve výši 7,49 %* a je tak nejvýkonnějším účastnickým fondem na trhu. Faktorů, které ovlivňují zhodnocení fondu je několik a jejich posouzení je v rukách portfolio manažera. Ten rozhoduje o výběru a nákupu aktiv, aby co nejlépe zhodnotil prostředky klientů.

GRF_Porovnani_dynamickych_UF_03.png

Kdo tedy stojí za skvělými výsledky GLAKu? Je to Martin Pavlík, který v Consequ působí již od roku 2008 a stál u zrodu samotného fondu. Kromě něj řídí v Consequ i investiční podílový fond Conseq Invest Akcie Nové Evropy, který pod jeho vedením dosahuje také skvělých výsledků a řadí se k nejoblíbenějším fondům z dílny Conseq.

Pestré portfolio s různorodými akciemi

"Jak už název napovídá, jedná se o akciový fond, který investuje do akciových trhů po celém světě, a to v regionech západní Evropy, USA, střední Evropy a rozvíjejích se trhů. Kromě konkrétních akcií máme ve fondu i ETF, což jsou burzovně obchodovatelné fondy, prostřednictvím kterých investujeme do indexů, jako je třeba americký S&P 500. Fond je vedený v českých korunách a díky tomu klienti nepodstupují měnové riziko", představuje fond Martin Pavlík.

Penzijní fond je řízen aktivně, což znamená, že portfolio manažer vyhledává konkrétní investiční příležitosti a může pružně reagovat na situaci na trzích. Portfolio fondu je opravdu široce diverzifikované - nalezneme tam například akcie bank se štědrými dividendami, výrobce aut, ale také energetické a ropné společnosti "Pokud bych měl zmínit konkrétní tituly, tak za zmínku určitě stojí OMV, BMW, Nova Ljublanska Banka, Microsoft a třeba Siemens. Zajímavých titulů však v portfoliu nalezneme více a stále hledáme nové investiční příležitosti".

A podle čeho vybírá Martin Pavlík ty správné společnosti, do kterých stojí za to investovat? “Těch ukazatelů je mnoho, jedná se opravdu o důkladnou analýzu, kdy zkoumáme, jak se společnosti daří po finanční stránce, kolik vytváří volných prostředků, jaké má zadlužení či zda má silné konkurenční výhody. Nesmím zapomenout ani na kvalitu managementu, který je jedním z hlavních pilířů budoucí úspěšnosti společnosti.".

Fond je ideální volbou pro klienty, kteří cílí na vyšší výnosy a zároveň se nebojí případných výkyvů, které akciový trh může přinést. To, zda je pro vás fond, případně dynamická strategie, jehož je součástí, vhodný, zjistíte v našem investičním dotazníku.

Conseq globální akciový účastnický fond je součástí penzijních strategií ZaVodou, o kterých se dozvíte více zde.

*Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích.

Potřebujete poradit? Domluvte si konzultaci zdarma.

Mohlo by vás zajímat

Získejte jako první rady a tipy pro váš bezstarostný důchod

max. 2 e-maily měsíčně

souhlasím se zasíláním newsletteru