mlada zena hodiny DPS
penzijko
čtení na 3 minuty

Je vám přes 30 a ještě nemáte penzijko? Je nejvyšší čas začít.

Představte si, že vám je 65 let a jdete do důchodu. Jak budete trávit své dny? Cestovat, brát vnoučata na výlety, sportovat, užívat si dobrého jídla a pití? Možná vás napadnou podobné aktivy, možná jiné. Dokážete si ale představit, že vám na to bude stačit státní důchod?

Jedním z nejefektivnějších způsobů, jak se zajistit na budoucnost, je sjednat si penzijko (doplňkové penzijní spoření). A pokud ještě žádné nemáte, teď je ten správný čas začít.

Proč je důležité začít spořit co nejdříve?

1. Efekt složeného úročení:

Čím dříve začnete spořit, tím více času mají vaše peníze na růst. A to díky složenému úročení. Složený úrok je jako sněhová koule – čím déle ji válíte, tím větší a rychlejší se stává. Pokud začnete spořit ve 25 letech, váš majetek může narůst mnohem více než u někoho, kdo začne až v 35 letech. To znamená, že menší částky spořené pravidelně v mládí se mohou proměnit v podstatně vyšší částku v době, kdy budete potřebovat důchod.

Nevěříte? Pojďme si to ukázat na příkladu:

Začnete si spořit ve 25 letech a budete si odkládat 2 000 Kč měsíčně. Do důchodu půjdete v 65 letech a ze svých vlastních peněz do penzijka za těch 40 let vložíte 960 tisíc Kč. Díky státním příspěvkům a zhodnocení investice můžete v důchodu mít přibližně 4 022 518 Kč*.

vypocet zhodnoceni DPS 40 let 2000 mesicne

Pokud začnete až v 35 a budete si opět ukládat 2 000 Kč měsíčně, tak za těch 30 let ze svých vlastních peněz do penzijka vložíte 720 tisíc, ale na konci, při stejném zhodnocení, budete mít pouze 1 984 733 Kč*.

vypocet zhodnoceni DPS 30 let 2000 mesicne

Zjednodušeně, pokud začnete o 10 let dřív, vložíte do penzijka o čtvrtinu víc peněz ze svého, ale díky složenému úročení vašich vkladů a státních příspěvků můžete mít více než 2x tolik. Schválně zkuste si to spočítat sami v naší kalkulačce.

2. Státní příspěvky, daňové výhody a příspěvky zaměstnavatele:

Penzijko není jen o tom, co si naspoříte sami. Stát vás za vaše spoření odmění příspěvky, které mohou dosáhnout až 4 080 Kč ročně. K tomu připočtěte úlevu na dani až 7 200 Kč ročně a případné příspěvky zaměstnavatele a máte silnou finanční motivaci začít.

3. Bonus za dlouholetou věrnost:

Některé penzijní společnosti nabízí věrnostní bonus, odvozený od počtu let trvání smlouvy. Čím déle spoříte, tím větší bonus dostanete. Například v** ZaVodou** můžete ročně získat až 0,25 % z objemu naspořených peněz. Na první pohled se to může zdát jako málo, ale jak vidíte u příkladu výše, u smlouvy na 40 let se bonus vyšplhal na 175 000 Kč. Pro zjištění výše vašeho bonusu využijte naší kalkulačku.

4. Flexibilita:

Moderní penzijní produkty vám umožní volbu investiční strategie, která odpovídá vašemu věku a přístupu k riziku. Můžete tak využít dynamické strategie, která má vyšší potenciál růstu, ale zároveň i vyšší riziko, nebo konzervativnější strategie, jež má sice potenciál růstu menší, ale za to méně kolísá. Strategii můžete i v průběhu času měnit.

Jak začít?

Sjednání penzijka je teď jednodušší, než kdy dřív. Můžete si ho sjednat online, z pohodlí domova, během několika minut. Stačí pár kliknutí a budete na cestě k finančně zajištěné budoucnosti.

Jestli budete v penzi za vodou rozhodujete již dnes. Proto sjednání penzijka neodkládejte a začněte co nejdřív. Vaše starší já vám poděkuje, uvidíte.

*Uvedené výpočty jsou pouze ilustrativní. Ve výpočtu předpokládáme očekávaný průměrný roční výnos u dynamické strategie 5,10 %. Státní příspěvky počítáme dle pravidel platných od 1.7.2024. Očekávané výnosy nejsou zárukou budoucích výnosů.

Potřebujete poradit? Domluvte si konzultaci zdarma.

Mohlo by vás zajímat

Získejte jako první rady a tipy pro váš bezstarostný důchod

max. 2 e-maily měsíčně

souhlasím se zasíláním newsletteru