mlady freelancer pracuje na notebooku na plazi
OSVČ
důchod
čtení na 3 minuty

Jak si jako freelancer spořit na důchod?

Průměrný důchod byl v minulém roce 20 264 Kč. To při dnešních životních nákladech opravdu není mnoho. Avšak výše důchodu se přitom odvíjí od počtu odpracovaných let a výše odvodů na sociální pojištění. Pokud pracujete jako OSVČ a platíte jen minimální zálohy, o průměrném důchodu si můžete nechat zdát.

Tento článek vznikl ve spolupráci s neziskovou organizací Nekrachni, která se zabývá zvyšováním finanční gramotnosti nejen Generace Z.

OSVČ většinou pobírají nižší starobní důchod než zaměstnanci. Je to způsobeno tím, že během svých pracovních let často platí jen minimální zálohy na sociální pojištění. Ty bývají přibližně dvakrát nižší než u zaměstnanců. Pokud nechcete ve stáří počítat každou korunu, je nutné o důchodu začít přemýšlet už teď. Díky tomu si s penězi v budoucnu nebudete muset dělat tak velkou hlavu.

Kolik platí OSVČ na důchod?

Pokud podnikáte na hlavní činnost, výše pojistného na důchodové pojištění činí 29,2 % z vyměřovacího základu. V případě, že byste po celou dobu svého pracovního života platili pojistné pouze z minimálního vyměřovacího základu, pohyboval by se váš starobní důchod okolo 10 000 Kč. Dovedete si představit, že s takovým důchodem vše poplatíte a ještě vám zbyde na zábavu a koníčky? To asi těžko. Jak by se tedy jako OSVČ měli připravit na důchod?

3 způsoby, jak si jako freelancer spořit na důchod

Dobrovolné důchodové pojištění

Výše starobního důchodu se odvíjí od výše pojistného v průběhu pracovních let. Čím vyšší částky platíte, tím máte nárok na vyšší důchod. Pokud stojíte o vyšší penzi, můžete se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění u Územní správy sociálního zabezpečení (ÚSSZ). Výši vyměřovacího základu, ze kterého platíte pojistné, si určíte sami. Pozor! Na výši starobního důchodu nemá vliv placení dobrovolného nemocenského pojištění.

Zvažte penzijko

Penzijko je finanční produkt, který slouží k zajištění na stáří a spočívá v pravidelném odkládání určité částky na důchod. Díky tomu můžeš zhodnotit peníze pro své budoucí já. Penzijko je navíc spojené s několika zajímavými výhodami, jako jsou příspěvky od státu či snížení daňového základu. Nesmíme ani zapomenout na možnost zajímavých výnosů a volbu vlastní strategie, dle toho, jakou kombinaci rizika a výnosu preferujete.

Investujte

Penzijko je určitě základ pro přípravu na důchod, ale zhodnotit peníze můžete i prostřednictvím investic. Možností, jak začít investovat je opravdu hodně. Pro začátečníky může být zajímavé investování do podílových fondů či ETF, ať už klasicky nebo v režimu DIPu. Investování u podílových fondů a ETF rozhodně nekončí, zkušenější investoři mohou své peníze zhodnotit investováním do akcií, dluhopisů nebo nemovitostí.

Díky investování lze dosáhnout vyššího zhodnocení než u tradičních spořicích produktů, je ale potřeba počítat s vyšší rizikem.

Kdy začít spořit na důchod?

Je pro vás představa důchodu tak trochu sci-fi? Věřte, že finanční rezervu na stáří se vyplatí začít vytvářet co nejdříve. Čím blíž do důchodu máš, tím vyšší částku je potřeba odkládat a naopak.

Pokud si nevíte rady jak začít, zanechte nám na sebe kontakt a náš penzijní expert se vám ozve :).

Potřebujete poradit? Domluvte si konzultaci zdarma.

Mohlo by vás zajímat

Získejte jako první rady a tipy pro váš bezstarostný důchod

max. 2 e-maily měsíčně

souhlasím se zasíláním newsletteru